Onze reactie op situaties, oude of nieuwe, valt meestal in de categorie ‘meer van hetzelfde’. Dat heeft voornamelijk te maken met de manier waarop wij tegen dingen aankijken. Onze beleving ervan bestuurt ons als een automatische piloot. Daarom lijden mensen in principe altijd aan hetzelfde. Wij zijn fervente aanhangers van patronen. Pas wanneer het water ons aan de lippen staat, zijn we eventueel bereid met de ogen te knipperen en eens om ons heen te kijken of er misschien een andere weg is.
Mocht je daar niet op willen wachten en alvast aan de slag willen, dan kunnen wij je de volgende oefening aanraden. Het is een vorm van time-out nemen. Ga, als er zich iets voordoet, op een rustige plek zitten en voelen, en stel jezelf de volgende vraag: ´Wat gebeurt er met mij naar aanleiding van de dingen die van buiten op mij afkomen?´
Als je dit zo doet, iedere keer dat een impuls van buitenaf je aandacht zoekt, word je steeds alerter. Je krijgt zo goed zicht op je patronen en het inzicht groeit dat er een andere weg is dan het aloude actie-reactie-patroon. En veroordeel jezelf niet als je er voorbij schiet: ‘Oeps, moment gemist!’. Volgende keer beter.
Patronen
Als denken en gedrag verlopen volgens voorspelbare regels, spreken we van een denk- of gedragspatroon. Patronen raken, als ze niet worden opgemerkt, steeds dieper ingesleten. Patronen ontstaan al in de jeugd en hebben te maken met karaktereigenschappen. De één reageert altijd zus, de ander zo. Als je vanuit je patronen handelt, denk je dat je de controle hebt en dat daarmee de uitkomsten voorspelbaar zijn. Maar het loopt vaak totaal anders. Het is dus eigenlijk heel merkwaardig dat we zo’n fan zijn van onze patronen. Ze laten ons niets nieuws ervaren.
Drie redenen
De belangrijkste redenen om te willen onderzoeken welke patronen jij hanteert, zijn:
- Jarenlang in patronen leven maakt dat je je emoties in het lichaam hebt opgeslagen. Dat geeft fysieke klachten. Je raakt steeds verder weg van wie je bent.
- Patronen beletten ons met een frisse blik naar situaties te kijken of anderen open tegemoet te treden. Zowel ons eigen welzijn als dat van anderen is hier dus in het geding.
- Het loslaten van patronen geeft je autonomie, zodat je je eigen koers kunt varen, zonder angst voor de consequenties.
Om patronen definitief los te kunnen laten, heb je hulp nodig van je begeleider, omdat je de neiging hebt je te identificeren met je patronen, onder het motto ‘zo ben ik nu eenmaal’. Het is dus zaak alleen te registreren wat je tegenkomt, zonder oordeel en zonder mee te gaan in de lading die de gebeurtenis met zich meebrengt. Daarbij heb je het hulpmiddel van ‘zitten en voelen’ nodig.
Impuls
Met het begrip ‘impuls’ bedoelen wij een gebeurtenis die in een split second via het gevoel onze emoties in gang zet. Impulsen kunnen als fijn of vervelend worden ervaren. Fijn levert niet zo’n probleem op, daar worden we blij van. Hoewel, in veel gevallen blijft het een gebeurtenis die niets te maken heeft met ons wezen. Als we ons dit realiseren, is er niets aan de hand. Anders wordt het wanneer we denken dat externe gebeurtenissen ons ‘gelukkig’ kunnen maken. Dat heeft echter niets te maken met autonome vreugde. Vreugde om het zijn, om het feit dat je de kans krijgt eigenschappen te transformeren via het gevoel, voorbij de emotie.
Misverstand
Hier past ook aandacht voor het misverstand over onze zogenaamde ‘vrije keuze’. Tot het moment dat je zodanig bij je eigen basis(gevoel) bent uitgekomen, wordt er eigenlijk voor je gekozen. De impuls van buitenaf is dan altijd bepalend voor wat je doet of laat. Uit angst voor de consequenties zijn we bijzonder vasthoudend in onze patronen. De emotie vertroebelt de waarneming en doet de energie naar het hoofd schieten. Daarin zitten allerlei laatjes met voorschriften die vertellen wat je met die emotie moet doen. Extraverte mensen zullen de emotie – bijvoorbeeld boosheid – uiten, verbaal of fysiek. Introverte mensen worden heel stil, omdat ze de emotie liever voor zich houden en hem van binnen de baas willen worden. In beide gevallen wordt de route naar het gevoel afgesloten en dus de kans gemist om daadwerkelijk te beseffen wat hier nu eigenlijk werd aangeraakt.
Heb je vragen over het proces van bewustwording? Wil je meer weten? Neem dan per mail contact met ons of bel ons op 06-13327061.
Lees verder >
< Terug naar deel 2