Onze reactie op situaties, oude of nieuwe, valt meestal in de categorie ‘meer van hetzelfde’. Dat heeft voornamelijk te maken met de manier waarop wij tegen dingen aankijken. Onze beleving ervan bestuurt ons als een automatische piloot. Daarom lijden mensen in principe altijd aan hetzelfde. Wij zijn fervente aanhangers van patronen. Pas wanneer het water ons aan de lippen staat, zijn we eventueel bereid met de ogen te knipperen en eens om ons heen te kijken of er misschien een andere weg is.

Mocht je daar niet op willen wachten en alvast aan de slag willen, dan kunnen wij je de volgende oefening aanraden. Het is een vorm van time-out nemen. Ga, als er zich iets voordoet, op een rustige plek zitten en voelen, en stel jezelf de volgende vraag: ´Wat gebeurt er met mij naar aanleiding van de dingen die van buiten op mij afkomen?´

Als je dit zo doet, iedere keer dat een impuls van buitenaf je aandacht zoekt, word je steeds alerter. Je krijgt zo goed zicht op je patronen en het inzicht groeit dat er een andere weg is dan het aloude actie-reactie-patroon. En veroordeel jezelf niet als je er voorbij schiet: ‘Oeps, moment gemist!’. Volgende keer beter.

Heb je vragen over het proces van bewustwording? Wil je meer weten? Neem dan per mail contact met ons of bel ons op 06-13327061.

Lees verder >

< Terug naar deel 2