Onderzoeken betekent dat je zonder ‘wegenkaart’ op weg gaat. Je hoeft niet te weten waar je uitkomt. Zo kom je op wegen waar je nooit eerder bent geweest. Je komt tot inzichten die anders zijn dan je altijd dacht. Hier is dus sprake van een verschuiving van paradigma. Je zou ook kunnen zeggen dat je een groothoeklens ontwikkelt. Veel mensen vinden dit erg spannend, maar dan komen het ‘korreltje vertrouwen en een halve gram moed’ goed van pas. En … je staat er niet alleen voor.

Ruimte creëren

Onderweg probeer je stiekem de dingen die je tegenkomt weer opnieuw in te kaderen, want patronen zijn hardnekkig. Maar steeds blijkt het toch weer anders te liggen dan je dacht. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je het inkaderen opgeeft. Wat houden we dan over? Precies: de onderzoeker.

Simpel gezegd: ‘Ik ga kijken en ik begin blanco. Ik ben bereid te accepteren wat ik tegenkom in mijn gevoel. Dat mag er gewoon zijn. En ik ben ook bereid daarna weer opnieuw te gaan kijken, zonder oordeel, zonder ‘verhaal’.’ Zo creëer ik de ruimte die er altijd al was, maar die ik nog niet eerder had ervaren.

En dan?

Heb je vragen over het proces van bewustwording? Wil je meer weten? Neem dan per mail contact met ons of bel ons op 06-13327061.

Verder lezen? Bestel het boek ‘Een korreltje vertrouwen en een halve gram moed’

< Terug naar deel 3