Wij zijn op aarde om specifieke, persoonlijke zielenthema’s uit te werken. Dat gegeven brengt ons in omstandigheden die ons zeer diep kunnen raken of waar wij keer op keer tegenaan lopen. Die situaties zijn bedoeld als kans om te groeien en wij kunnen ze in principe niet veranderen. Het wordt er ook niet beter op als wij de achtergrond ervan niet kennen, die liever niet willen weten of er zelfs mee gaan vechten.

Mogelijkheden

Natuurlijk zijn er omstandigheden die heel akelig kunnen zijn. Dan gaan wij op zoek naar wegen die het lijden kunnen verlichten, dat is logisch en menselijk. Maar als we nu eens in staat waren er ook vanuit een heel ander perspectief naar te kijken? Dan zou je net zo goed kunnen zeggen dat het mogelijkheden tot ontwikkeling zijn. Bewustwording is een proces dat door de dualiteit (schijnbare tegenstellingen zoals goed/fout, leuk/niet-leuk) heen gaat. We moeten die dualiteit eerst ervaren voordat we in staat zijn er bovenuit te stijgen. Pas als we beide kanten van de medaille hebben ervaren, weten we wat een bepaalde situatie voor ons betekent. Wie kan weten wat ‘donker’ is als het altijd alleen maar licht is geweest of omgekeerd? Als we onze omstandigheden zonder oordeel kunnen beschouwen, brengen ze ons hetgeen we voor onze ontwikkeling nodig hebben. Dat zou je ‘bewust lijden’ kunnen noemen. Doorzien wat de functie ervan is. Daar hoeven we overigens niet altijd blij mee te zijn. Maar accepteren dat het is zoals het is, helpt ons wel er makkelijker mee om te gaan. En dat brengt weer een diepere acceptatie met zich mee. Het is een zichzelf versterkend proces.

Misschien ben je nu op het punt aangekomen dat je doorkrijgt dat er steeds omheen blijven cirkelen niet de oplossing is. Dan doet zich die unieke kans voor er met andere ogen naar te gaan kijken. Misschien is de tijd aangebroken om er doorheen te gaan in plaats van er omheen?

Heb je vragen over het proces van bewustwording? Wil je meer weten? Neem dan per mail contact met ons of bel ons op 06-13327061.

Lees verder >

< Terug naar deel 1