Het proces van bewustwording is waarschijnlijk niet het eerste waaraan je denkt als je op zoek gaat naar wegen om los te breken uit je huidige situatie. Je wilt eigenlijk gewoon een oplossing, en het liefst snel, dat is alles. Je hebt al een aantal wegen bewandeld, maar dat hielp slechts tijdelijk of in het geheel niet. Ook heb je misschien stapels boeken gelezen over zelfhulp maar het duizelt je inmiddels waar je moet beginnen. Misschien is de benadering die wij bij Levenskunst hanteren een optie die de moeite waard is eens te onderzoeken? Dan zullen we eerst maar eens uitleggen wat wij onder bewustwording verstaan.
De diepe betekenis van het leven hier op aarde is de mogelijkheid om te ervaren. Nu denk je misschien ‘ja zeg, ervaringen genoeg gehad’. Maar dan stellen wij de vraag: Hoe ging je daarmee om? Kreeg je een punthoofd van het bedenken hoe je het moest aanpakken? En als je dan een beslissing had genomen, was je daar dan tevreden over? Of ging je twijfelen en koos je dus maar weer een andere oplossing?
Continu-proces
Bewustwording is een continu-proces dat vele facetten kent. Het is een boeiende ervaringsreis op zoek naar jezelf. De vraag ‘wie ben ik?’ mag echter nog even wachten, want dit proces heeft tijd nodig. Iedereen heeft zijn of haar eigen tempo. Het proces verloopt stap voor stap en zit vol met deelprocessen. Je kunt hierbij geen stap overslaan en de stappen dienen zich vanzelf aan. Die stappen zijn niet te bedenken, maar je had al eerder gemerkt dat het denken geen uitweg biedt. Er zijn mensen die het proces van bewustwording omschrijven als ‘genezing’, fysiek en geestelijk. Daar kunnen we het wel mee eens zijn. Het proces van bewustwording gaat namelijk veel verder dan alleen de oplossing die je aanvankelijk nastreefde. En dat is ook nodig om blijvende resultaten te boeken.
Neutraliseren
Als je besluit op pad te gaan, zal je begeleider je ondersteunen met energie. Door deze samenwerking kun je het proces vervolgen. Die aanpak maakt dat je vanuit je hoofd (denken) zakt naar je gevoel (buik). Dat lijkt eng, want je vreest dat je de controle verliest, maar je zult merken dat het een verademing is. Pas dan ben je in staat uit de cirkelgang van je patronen te stappen en contact te krijgen met je intuïtie. Zo wordt de emotionele lading (de zware energetische trilling van het oordeel) die op je thema’s rust geneutraliseerd. Die zware lading verdwijnt en er komt lichtheid voor in de plaats. Daardoor ben je in staat moeilijkheden te gaan zien als mogelijkheden tot groei. Dan ziet het leven met al haar ervaringen er totaal anders uit.
Niet oordelen
Tijdens je proces kom je alle facetten van jezelf tegen, leuke en minder leuke. Het is van belang daar niet over te oordelen. Je zult ook merken dat het soms belangrijker is dingen te laten dan te doen. Dat vraagt om zelfdiscipline. Vaak om niet te reageren. De ontmoeting met je persoonlijke eigenschappen leidt tot de afbraak van het ego. Via de onverbiddelijke route van het hoofd via de buik naar het hart wordt uiteindelijk de vraag ‘wie ben ik?’ beantwoord. Dan begrijp je ook wat deze vraag te maken heeft met de situatie waarin je je nu bevindt.
Gevoel
De kern van het proces van bewustwording is dat wij omgaan met onze ervaringen met behulp van het gevoel. Dat vereist oefening. Voelen doen we in de buik, in het hara-punt, drie centimeter onder de navel. Om bij dat gevoel te komen, moeten we lichamelijk in balans zijn. Daarom is het nodig eerst de energetische blokkades op te ruimen die door het denken zijn ontstaan. Daar kan je begeleider je bij helpen.
Pas als mensen daadwerkelijk fysiek gaan voelen, wordt het ze duidelijk dat ze tot dan toe in hun hoofd zaten. Bij de meeste mensen legt het gevoel het altijd af tegen het denken. Maar dat denken is veel te traag en niet zuiver.
Gevoel versus emotie
Verwar gevoel niet met emotie. Gevoel is stil, emotie is pure beweging. Emotie zet het actie-reactie-patroon in werking dat we allemaal kennen wanneer we ruzie hebben of ergens van schrikken. Let maar eens op hoe sterk hevige emotie aan je trekt.
Emotie zou je ook kunnen omschrijven als ‘niet begrijpen’ en doet je derhalve verkeerde beslissingen nemen. De emotie schermt ons gevoel af om te voorkomen dat onze kwetsbaarheid zichtbaar wordt. Als ‘oplossing’ worden we boos of we gaan huilen uit onmacht. Nadat de emotie met ons aan de haal is gegaan, kunnen wij niet meer naar het oorspronkelijke gevoel terug. En dat terwijl dat gevoel toch heel duidelijk aangaf wat er geraakt werd en zo een hulpmiddel bij uitstek is om een thema te ‘ontmaskeren’.
Oefening
Er is een beproefde oefening om je te helpen bij je gevoel te komen: Wees je bewust van elke in- en uitademing. Adem naar je buik, naar je gevoel. Dat vraagt aandacht, maar niet vanuit je hoofd. Het is een naar binnen gerichte alertheid. Een fantastisch hulpmiddel. Ga (als dit in het begin helpt) liggen met je handen op je buik en voel de adem stromen. Ontspan je spieren en voel alleen maar.
De ziel en zijn mens
We zijn gewend om te zeggen dat de mens een ziel heeft. De werkelijkheid gebiedt echter te zeggen dat het precies andersom is: de ziel was er eerder dan de mens. Dit wordt verder toegelicht op de DVD ‘Ervaren tot op het bot …’ De ziel incarneert talloze malen om haar energetische lading kwijt te raken. Per leven geeft de ziel een aantal taken, thema’s en opdrachten mee om te worden uitgewerkt. De eigenschappen van de ziel die tijdens een leven ‘boven’ zijn gebleven, noemen we het hogere zelf.
Voor de mens op aarde blijft de agenda van de ziel meestal verborgen. Wij komen als mens allerlei situaties tegen die te maken hebben met het afwerken van die agenda. De ziel is dus een enorme bepaler en heeft een grote invloed op ons leven. De lading die met de thema’s meekomt, is van dien aard dat we die niet in één keer kunnen verwerken. Dat is dan ook de reden dat wij keer op keer tegen dezelfde dingen aanlopen. Pas wanneer een thema zijn lading kwijt is – dus neutraal is – hoeft zo’n thema zich niet meer te manifesteren.
Ondeelbaar IK
Naast het indalen van de uit te werken elementen, komt er parallel ook een ondeelbaar ‘IK’ (Ik Ben) mee, een identiteit per leven. Daarom kunnen wij in een bepaald leven bijvoorbeeld een man zijn en in een ander leven een vrouw. Of in een bepaald leven geboren worden in het Westen, in een ander leven in Afrika of Azië. Als je het hiërarchisch bekijkt, staat de ziel boven het IK. Het IK weet echter precies hoe de vork in de steel zit. Helaas is dit IK lastig te bereiken, doordat tijdens het opgroeien ons ego ervoor gaat zitten. Daarom blijven we vaak in illusies hangen en zijn niet in staat de werkelijkheid tot ons te laten doordringen.
Op het moment dat we wel in staat zijn ons IK te horen – dit gebeurt tijdens het proces van bewustwording – ontstaat er een vast ijkpunt van waaruit we kunnen omgaan met hetgeen de ziel aanbiedt. Dat aanbod is niet veranderd maar wij gaan daar dan anders, bewust mee om. Dan vliegen we niet meer alle kanten op.
Het ego
Wij bestaan uit een kern, ook wel essentie genoemd, en een ego, een aardse identiteit. Het ego is het beeld dat wij van onszelf hebben gecreëerd. Het ontstaat als gevolg van opvoeding, cultuur en individuele beleving. Het ego is opgebouwd uit de indrukken die tot ons komen via ons contact met anderen. Door die interactie menen wij te weten wat zij van ons vinden en verwachten. Omdat wij vrezen anders te worden buitengesloten, proberen wij daar rekening mee te houden en te voldoen aan wat zij van ons vragen. Het ego is dus een beeld – een scala aan eigenschappen en patronen – dat onze kern moet beschermen tegen kritiek uit de buitenwereld.
Kinderen hebben dat nog nodig om zich een plek te veroveren in de maatschappij. Hoewel, een opvoeding die meer oog heeft voor het recht – ook als kind – je gevoel veilig te uiten, zou erg heilzaam zijn. Volwassenen kunnen tot de conclusie komen dat het ego een sta-in-de-weg is, vooral omdat het continu om erkenning bedelt en altijd censureert. En wie wil er nu als een bedelaar door het leven?
Heb je vragen over het proces van bewustwording? Wil je meer weten? Neem dan per mail
contact met ons of bel ons op 055 – 506 2994.
Lees verder >
< Terug naar het intro