Het proces van bewustwording is waarschijnlijk niet het eerste waaraan je denkt als je op zoek gaat naar wegen om los te breken uit je huidige situatie. Je wilt eigenlijk gewoon een oplossing, en het liefst snel, dat is alles. Je hebt al een aantal wegen bewandeld, maar dat hielp slechts tijdelijk of in het geheel niet. Ook heb je misschien stapels boeken gelezen over zelfhulp maar het duizelt je inmiddels waar je moet beginnen. Misschien is de benadering die wij bij Levenskunst hanteren een optie die de moeite waard is eens te onderzoeken? Dan zullen we eerst maar eens uitleggen wat wij onder bewustwording verstaan.

De diepe betekenis van het leven hier op aarde is de mogelijkheid om te ervaren. Nu denk je misschien ‘ja zeg, ervaringen genoeg gehad’. Maar dan stellen wij de vraag: Hoe ging je daarmee om? Kreeg je een punthoofd van het bedenken hoe je het moest aanpakken? En als je dan een beslissing had genomen, was je daar dan tevreden over? Of ging je twijfelen en koos je dus maar weer een andere oplossing?

Continu-proces


Bewustwording is een continu-proces dat vele facetten kent. Het is een boeiende ervaringsreis op zoek naar jezelf. De vraag ‘wie ben ik?’ mag echter nog even wachten, want dit proces heeft tijd nodig. Iedereen heeft zijn of haar eigen tempo. Het proces verloopt stap voor stap en zit vol met deelprocessen. Je kunt hierbij geen stap overslaan en de stappen dienen zich vanzelf aan. Die stappen zijn niet te bedenken, maar je had al eerder gemerkt dat het denken geen uitweg biedt. Er zijn mensen die het proces van bewustwording omschrijven als ‘genezing’, fysiek en geestelijk. Daar kunnen we het wel mee eens zijn. Het proces van bewustwording gaat namelijk veel verder dan alleen de oplossing die je aanvankelijk nastreefde. En dat is ook nodig om blijvende resultaten te boeken.

Neutraliseren


Als je besluit op pad te gaan, zal je begeleider je ondersteunen met energie. Door deze samenwerking kun je het proces vervolgen. Die aanpak maakt dat je vanuit je hoofd (denken) zakt naar je gevoel (buik). Dat lijkt eng, want je vreest dat je de controle verliest, maar je zult merken dat het een verademing is. Pas dan ben je in staat uit de cirkelgang van je patronen te stappen en contact te krijgen met je intuïtie. Zo wordt de emotionele lading (de zware energetische trilling van het oordeel) die op je thema’s rust geneutraliseerd. Die zware lading verdwijnt en er komt lichtheid voor in de plaats. Daardoor ben je in staat moeilijkheden te gaan zien als mogelijkheden tot groei. Dan ziet het leven met al haar ervaringen er totaal anders uit.

Niet oordelen

Tijdens je proces kom je alle facetten van jezelf tegen, leuke en minder leuke. Het is van belang daar niet over te oordelen. Je zult ook merken dat het soms belangrijker is dingen te laten dan te doen. Dat vraagt om zelfdiscipline. Vaak om niet te reageren. De ontmoeting met je persoonlijke eigenschappen leidt tot de afbraak van het ego. Via de onverbiddelijke route van het hoofd via de buik naar het hart wordt uiteindelijk de vraag ‘wie ben ik?’ beantwoord. Dan begrijp je ook wat deze vraag te maken heeft met de situatie waarin je je nu bevindt.

Heb je vragen over het proces van bewustwording? Wil je meer weten? Neem dan per mail contact met ons of bel ons op 06-13327061.

Lees verder >

< Terug naar het intro