Blog van Levenskunst

Dit blog is een maandelijkse rubriek, waarin wij de actualiteit bespreken tegen het licht van het werk van Levenskunst.


Thuis zijn in het onbekende

novDeze kop is afkomstig van een bundel essays van Thijs Caspers (1980) over zoals hij het beschrijft ‘de kunst van het verdwalen in het onbekende’. Het is een tegendraads pleidooi in onzekere tijden en staat haaks op de manier waarop de maatschappij – dus wijzelf - onzekerheid te lijf gaat. Hij daagt de lezer uit oude zekerheden los te laten. Daarvoor hoef je helemaal niet, zoals hij, een reislustig bestaan te hebben. Het proces van bewustwording is al reis genoeg en biedt ons ruim voldoende aanknopingspunten om die uitdaging aan te gaan.
Krishnamurti schreef destijds - en hier moderniseer ik enigszins : Ken je je eigen angsten? Om je baan te verliezen. Om niet rond te kunnen komen. Voor wat de omgeving van je vindt. Om geen succesvol persoon te zijn. Angst voor pijn, ziekte of dood. Om nooit te weten wat liefde is. Om je kind of partner te verliezen. Voor verveling. Om niet te kunnen beantwoorden aan het beeld dat je van jezelf hebt gemaakt? Enz. enz. En hij vraagt: Wat doen wij ermee? Wij vluchten of bedenken iets dat de angst kan bedekken, zodat deze een tijdje uit beeld is. Met andere woorden: wij kleuren al die onzekerheden in. Vaak met sombere tinten – het was niks, het is niks en het zal ook nooit iets worden. Maar ook wel met optimistische kleuren uit de ruime kleurenwaaier die ons ter beschikking staat – als ik dit of dat doe of nalaat, misschien dan …?

17-11-2018
 

Veelzeggend zwijgen

zwijgenOscar Wilde schreef ooit: ‘I can resist anything but temptation’. We kunnen erom lachen, want het is zo herkenbaar. Ook de verleidingen van de huidige tijd nodigen ons uit om het onszelf zo aangenaam mogelijk te maken, op het gemakzuchtige af. Zelfs mensen die zich op het pad van bewustwording begeven zijn geneigd de paradox Wu Wei van Lao-Tse (handelen zonder te handelen) al te letterlijk in praktijk te brengen. Als ik mijn hoofd niet boven het maaiveld uitsteek, kan mij niets gebeuren. Als ik mij gedeisd houd, loop ik geen risico’s. Dat we van saaiheid en zinloosheid al ‘niet-doende’ onze vitale levensfuncties uitschakelen, laten we gemakshalve (sic) buiten beschouwing. Onze comfortzone is tamelijk heilig. Iets ‘laten’ is lastiger dan iets ‘doen’. Maar dan in de zin van handelend laten. Huh? De verleiding weerstaan, dus. Tussen haakjes: Er zou echter iets voor pleiten wanneer mensen de letterlijke betekenis van dat ‘niet-doen’ op één terrein wel zouden praktiseren. Niet je hele hebben en houden op Facebook posten, niet de hele dag per omgaande reageren op Twitter, niet voortdurend ingezonden brieven aan redacties sturen, niet alle WhatsApp’s onmiddellijk beantwoorden, niet overal je mening ventileren. Om maar eens een bijzonder veelzeggend zwijg-signaal af te geven.

18-10-2018
 

Groeidiamanten: moed en vertrouwen

vertrouwenEr zijn mensen die uitzonderlijk dapper zijn in een gevaarlijke situatie, en angstig voor iets minder heftigs. Laatst las ik over een jongeman die zonder aarzeling het water indook omdat iemand met zijn auto de plomp was ingereden. Gelukkig kon hij de bestuurder redden van de verdrinkingsdood. Toen de jongen later in het zonnetje werd gezet als ‘held van de week’ bleek hij helemaal niet zo dol op al die media aandacht; zodra hij de kans kreeg, sloop hij stilletjes weg. Teveel ogen gericht op ‘kwatta’. Ik hoorde van een vrouw die op de Scheveningse pier aan bungee- jumping had gedaan, maar onlangs met knikkende knieën hoog op de trans van de Domtoren stond met haar rug tegen de muur gedrukt. Zij was jaren geleden met haar familie het dictatoriale Roemenië ontvlucht, was in Nederland neergestreken en nu ondernemer. Toch geen klein bier! Zo maar twee voorbeelden van heftige gebeurtenissen waarvoor de gemiddelde mens zich eerst eens achter de oren krabt alvorens tot actie over te gaan. Je zou zeggen: daar komt een flinke portie moed en vertrouwen voor kijken. Toch blijken veel mensen in staat dergelijke beslissingen te nemen. Maar de keerzijde van deze kanjers laat ook zien dat het kan verkeren.

06-09-2018
 

Zeilen op de wind van vandaag

boot2Geef mij een zeilboot en ik ben gelukkig, al van kinds af aan. Daarom heb ik dan ook de afgelopen vakantie op het water doorgebracht. Misschien vind je het cliché om zeilen als metafoor te gebruiken voor het proces van bewustwording, maar is het je wel eens opgevallen dat clichés vaak de waarheid in zich dragen? Nu ik dit onderwerp bij de kop pak, denk ik grinnikend terug aan het cabaretgezelschap Purper uit de tachtiger jaren. Zij zongen hier een lied over, haalden daarmee nooit de top 40, maar dat gebeurt wel vaker met een waarheid als een koe. Neem nou het refrein:

13-08-2018
 

De cirkel van acceptatie

stamp 1966698 960 720We leven in een tijd waarin ‘we het niet meer pikken’. Als onze nazaten later de eerste decennia van deze eeuw zouden moeten beschrijven, zou het me niet verbazen als zij dat zouden doen in termen van boosheid, frustratie, onrecht, vechten – en vluchten – eisen en schelden. En hielp het? Meestal niet. Stel, je bent per abuis terecht gekomen in drijfzand. Je maakt uit angst driftige bewegingen met armen en benen om ‘boven’ te blijven. Het effect is echter dat je steeds dieper wegzakt. Het lijkt wel of het zand aan je zuigt. Moegestreden moet je wel stoppen met vechten. Zodra je niet meer beweegt merk je dat je vanzelf langzaam naar boven wordt getild. Je komt als het ware bovendrijven. Dat wordt kinderen in de zwemles ook bijgebracht: je kunt wel een tijd watertrappen, maar dan raak je uitgeput. Rustig op je rug drijvend houd je het veel langer vol en het maakt de kans op redding vele maken groter. Zo drijvend kun je ook heel rustig met de stroom meegaan. Verderop zal je zeer waarschijnlijk wel ergens tegen de wal stuiten en uit het bruisende water op de kant kunnen klimmen. Metaforen, wijze raad of niet, zodra er een kink in de kabel komt in ons leven – of meerdere tegelijk – blijken wij volslagen doof en blind te zijn. Of we hangen ze snel verongelijkt en gelijkhebberig aan de wilgen onder het motto: Voor deze situatie gaat die vlieger niet op.

19-06-2018
 
Pagina 1 van 4
Back to top