Patronen

Als denken en gedrag verlopen volgens voorspelbare regels spreken we van een denk- of gedragspatroon. Patronen raken, als ze niet worden opgemerkt steeds dieper ingesleten. Patronen ontstaan al in de jeugd en hebben te maken met karakter eigenschappen. De één reageert altijd zus, de ander zo. Als je vanuit je patronen handelt, denk je dat je de controle hebt en dat daarmee de uitkomsten voorspelbaar zijn. Maar het loopt vaak totaal anders. Het is dus eigenlijk heel merkwaardig dat we zo’n fan zijn van onze patronen. Ze laten ons niets nieuws ervaren.

Drie redenen

De belangrijkste redenen om te willen onderzoeken welke patronen jij hanteert, zijn:

  • Jarenlang in patronen leven maakt dat je je emoties in het lichaam hebt opgeslagen. Dat geeft fysieke klachten. Je raakt steeds verder weg van wie je bent.
  • Patronen beletten ons met een frisse blik naar situaties te kijken of anderen open tegemoet te treden. Zowel ons eigen welzijn als dat van anderen is hier dus in het geding.
  • Het loslaten van patronen geeft je autonomie, zodat je je eigen koers kunt varen, zonder angst voor de consequenties.

Om patronen definitief los te kunnen laten heb je hulp nodig van je begeleider, omdat je de neiging hebt je te identificeren met je patronen, onder het motto ‘zo ben ik nu eenmaal’. Het is dus zaak alleen te registreren wat je tegenkomt, zonder oordeel en zonder mee te gaan in de lading die de gebeurtenis met zich meebrengt. Daarbij heb je het hulpmiddel van ‘zitten en voelen’ nodig.

 

Terug naar Time-out