Gevoel

De kern van het proces van bewustwording is dat wij omgaan met onze ervaringen met behulp van het gevoel. Dat vereist oefening. Voelen doen we in de buik, in het hara-punt, drie centimeter onder de navel. Om bij dat gevoel te komen, moeten we lichamelijk in balans zijn. Daarom is het nodig eerst de energetische blokkades op te ruimen die door het denken zijn ontstaan. Daar kan je begeleider je bij helpen.

Pas als mensen daadwerkelijk fysiek gaan voelen, wordt het ze duidelijk dat ze tot dan toe in hun hoofd zaten. Bij de meeste mensen legt het gevoel het altijd af tegen het denken. Maar dat denken is veel te traag en niet zuiver.

Gevoel versus emotie

Verwar gevoel niet met emotie. Gevoel is stil, emotie is pure beweging. Emotie zet het actie-reactie-patroon in werking dat we allemaal kennen wanneer we ruzie hebben of ergens van schrikken. Let maar eens op hoe sterk hevige emotie aan je trekt.

Emotie zou je ook kunnen omschrijven als ‘niet begrijpen’ en doet je derhalve verkeerde beslissingen nemen. De emotie schermt ons gevoel af om te voorkomen dat onze kwetsbaarheid zichtbaar wordt. Als ‘oplossing’ worden we boos of we gaan huilen van onmacht. Nadat de emotie met ons aan de haal is gegaan, kunnen wij niet meer naar het oorspronkelijke gevoel terug. En dat terwijl dat gevoel toch heel duidelijk aangaf wat er werd geraakt en zo een hulpmiddel bij uitstek is om een thema te ‘ontmaskeren’.

Oefening

Er is een beproefde oefening om je te helpen bij je gevoel te komen: Wees je bewust van elke in- en uitademing. Adem naar je buik, naar je gevoel. Dat vraagt aandacht, maar niet vanuit je hoofd. Het is een naar binnen gerichte alertheid. Een fantastisch hulpmiddel. Ga als dit in het begin helpt, liggen met je handen op je buik en voel de adem stromen. Ontspan je spieren en voel alleen maar.

 

Terug naar Bewustwording