Het Ego

Wij bestaan uit een kern, ook wel essentie genoemd, en een ego, een aardse identiteit. Het ego is het beeld dat wij van onszelf hebben gecreëerd. Het ontstaat als gevolg van opvoeding, cultuur en individuele beleving. Het ego is opgebouwd uit de indrukken die tot ons komen via ons contact met anderen. Door die interactie menen wij te weten wat zij van ons vinden en verwachten. Omdat wij vrezen anders te worden buitengesloten, proberen wij daar rekening mee te houden en te voldoen aan wat zij van ons vragen. Het ego is dus een beeld – een scala aan eigenschappen en patronen - dat onze kern moet beschermen tegen kritiek uit de buitenwereld.

Kinderen hebben dat nog nodig om zich een plek te veroveren in de maatschappij. Hoewel, een opvoeding die meer oog heeft voor het recht – ook als kind - je gevoel veilig te uiten, zou erg heilzaam zijn.
Volwassenen kunnen tot de conclusie komen dat het ego een sta-in-de-weg is, vooral omdat het continu om erkenning bedelt en altijd censureert. En wie wil er nu als een bedelaar door het leven?

 

Terug naar Bewustwording